Vet du hvem de nye statsrådene er?

Nesten i hver eneste quiz vil du møte på et spørsmål om hva den og den ministeren i den nye regjeringen heter, om det er kunnskapsminister, utenriksminister eller helseminister. Dette skjer ved hvert regjeringsskifte, så det kan være lurt å lese seg litt opp.

Her gir vi deg en kort presentasjon av alle nye ministrene i regjeringen til Jonas Gahr Støre.

Statsminister – Jonas Gahr Støre (Arbeiderpartiet)

Støre har vært statsminister i Norge siden 14. oktober 2021. Han har ledet Arbeiderpartiet siden 2014 og vært stortingsrepresentant for Oslo siden 2009. Tidligere har han vært både utenriksminister og helse- og omsorgsminister.

Finansminister – Trygve Slagsvold Vedum (Senterpartiet)

Trygve Magnus Slagsvold Vedum er en gårdbruker fra Stange i Hedmark, nå Innlandet. Vedum har ledet Senterpartiet siden 2014 og han har sittet på Stortinget helt siden 2005. Tidligere har han vært landbruks- og matminister.

Utenriksminister – Anniken Huitfeldt (Arbeiderpartiet)

Anniken Schaming Huitfeldt har sittet på Stortinget helt siden 2005. Tidligere har hun vært både barne- og likestillingsminister, kulturminister og arbeidsminister.

Justisminister – Emilie Enger Mehl (Senterpartiet)

Emilie Enger Mehl er den yngste justisministeren noen gang med sine 28 år. Likevel er hun en erfaren politiker som har sittet på Stortinget siden 2017.

Arbeids- og sosialminister – Hadia Tajik (Arbeiderpartiet)

Hadia Tajik er i tillegg til å være landets nye arbeids- og sosialminister, nestleder i Arbeiderpartiet bak statsminister Jonas gahr Støre. Hun var også nestleder sammen med Trond Giske, før han gikk av i 2018.

Barne- og likestillingsminister – Kjersti Toppe (Senterpartiet)

Kjersti Toppe har sittet på Stortinget for Hordaland siden 2009. Hun har medisinsk embetseksamen fra Universitetet i Bergen i 1992.

Samferdselsminister – Jon-Ivar Nygård (Arbeiderpartiet)

Jon-Ivar Nygård har vært folkevalgt i Fredrikstad siden 1993. Han har blant annet vært ordfører i byen to ganger.

Olje og energiminister – Marte Mjøs Persen (Arbeiderpartiet)

Marte Mjøs Persen var ordfører i Bergen kommune fra 2015 til 2021, da hun ble valgt inn på Stortinget for Hordaland som Arbeiderpartiets førstekandidat.

Helse- og omsorgsminister – Ingvild Kjerkol (Arbeiderpartiet)

Ingvild Kjerkol har vært leder av Trøndelag Arbeiderparti siden 2020. Hun har også vært stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag siden 2013.

Næringsminister – Jan Christian Vestre (Arbeiderpartiet)

Jan Christian Vestre var administrerende direktør i den norske møbelprodusenten Vestre AS før han ble med i Jonas Gahr Støre sin regjering i oktober 2021. Vestre er også utdannet jurist fra Universitetet i Oslo.

Kommunalminister – Bjørn Arild Gram (Senterpartiet)

Bjørn Arild Gram var ordfører i Steinkjer kommune fra 2007 til 2020 og arbeidende styreleder i kommunenes arbeidsgiver- og interesseorganisasjon KS fra 2020 til 2021.

Kultur- og likestillingsminister – Anette Trettebergstuen (Arbeiderpartiet)

Anette Trettebergstuen har vært innvalgt på Stortinget fra Hedmark siden 2005. Hun har også sittet i Arbeiderpartiets sentralstyre siden 2009.

Fiskeri- og havminister – Bjørnar Skjæran (Arbeiderpartiet)

Bjørnar Selnes Skjæran har jobbet seg oppover i Arbeiderpartiet siden han meldte seg inn i AUF i 1983. I oktober 2021 fikk han plass i regjeringen til Jonas Gahr Støre.

Klimaminister – Espen Barth Eide (Arbeiderpartiet)

Espen Barth Eide har vært stortingsrepresentant for Oslo Arbeiderparti siden 2017. Fra 2017 til 2021 var han også Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsperson. I oktober 2021 fikk han en plass i regjeringen til Jonas Gahr Støre.

Kunnskapsminister – Tonje Brenna (Arbeiderpartiet)

Tonje Brenna var fylkesrådsleder i Viken kommune fra 2020 – 2021, da hun i oktober fikk plass i regjeringen til Jonas Gahr Støre.

Bistandsminister – Anne Beathe Tvinnereim (Senterpartiet)

Anne Beathe Tvinnereim er, i tillegg til å være Bistandsminister i den nye regjeringen til Jonas Gahr Støre, også andre nestleder i Senterpartiet.

Forsknings- og høyere utdanningsminister – Ola Borten Moe (Senterpartiet)

Forretningsmannen og gårdbrukeren Ola Borten Moe har vært Senterpartiets første nestleder siden 2011. Han var også olje- og energiminister i Stoltenberg-regjeringen fra 2011 til 2013.

Landbruksminister – Sandra Borch (Senterpartiet)

Sandra Konstance Nygård Borch var leder i Senterungdommen fra 2011 til 2013. I 207 ble hun valgt inn på Stortinget fra Troms.

Sånn, nå er det bare å pugge i vei. Kanskje burde du lagre listen på et trygt sted på PC-en din. For å ferdes trygt på internett bør du forresten bruke VPN.

Lykke til på neste quiz.