De mest kjente fotballstadionene i Premier League

På balløya, som mange regner som fotballens hjemland, er det massevis av kjente fotballstadioner. Wembley Stadium i London er kanskje den mest kjente av dem alle, men den tilhører ikke et lag i Premier League.

Wembley er også den største av alle fotballstadioner i England med en tilskuerkapasitet på hele 90 000. Det er her det engelske landslaget spiller sine hjemmekamper. Du husker også kanskje at Wembley Stadium var arenaen som ble brukt under Live Aid.

Londonklubben Tottenham brukte Wembley som hjemmebane da de bygde ny stadion. Grunnen til det var at den nye hjemmebanen ble bygget på nøyaktig samme sted som den gamle. White Hart Lane måtte derfor rives for å gjøre plass til ny stadion.

Kjente fotballstadioner rangert etter tilskuerkapasitet

Mange nordmenn har et nostalgisk forhold til hjemmebanen til sin favorittklubb i England, og stadig flere har besøkt den ved flere anledninger. Engelsk fotball har vært veldig populært i Norge helt siden NRK begynte å sende tippekampen hver lørdag på 70-tallet. Som kjent kan man bytte både jobb, kjæreste og kone, men ikke favorittklubb.

Her er noen av de mest kjente fotballstadionene i England:

Old Trafford – kapasitet 76 000

Old Trafford er hjemmebanen til Manchester United, og Ole Gunnar Solskjærs mangeårige arbeidsplass. Først som spiller, så som manager helt fram til han fikk sparken i november 2021. Old Trafford er en av de eldste banene i England, den er også kjent under navnet Drømmenes teater.

Tottenham Hotspur Stadium – kapasitet 62 000

Tottenham Hotspur Stadium i Nord-London er Tottenham sin nye storstue, bygget på samme sted som den forrige banen deres White Hart Lane. Dette storslagne stadionet er også det mest moderne av alle i Premier League.

Emirates Stadium – kapasitet 60 000

Emirates Stadium er hjemmebanen til Arsenal i Nord-London. Tidligere spilte de sine hjemmekamper på legendariske Highbury, som nå er gjort om til et boligfelt. Arsenal er forøvrig den argeste konkurrenten til den andre klubben fra Nord-London, Tottenham.

Ethiad Stadium – kapasitet 55 000

Manchester City spiller sine hjemmekamper på Ethiad Stadium, som ligger sentralt plassert i Manchester, i motsetning til Manchester United sin bane Old Trafford som ligger et godt stykke utenfor byen. Manchester City var kjent for å fylle sin gamle hjemmebane Maine Road helt til randen, selv om de ikke spilte i den øverste divisjonen i mange sesonger.

Anfield Stadium – kapasitet 54 000

Liverpool har mange norske fans, og mange av dem har vært på Anfield for å oppleve The Kop, som er kallenavnet på Liverpools harde kjerne av supportere. Anfield er kanskje den mest ikoniske stadionet i England.

St. James’ Park – kapasitet 52 000

Newcastle spiller sine hjemmekamper på St. James’ Park. Denne fotballgale byen nordøst i England er kjent for god stemning og mange folk når Newcastle spiller hjemme. Nå er klubben nylig kjøpt opp av Saudi-Arabias statlige investeringsfond, og de har mye penger. Oppkjøpet har møtt sterk motstand.

Villa Park – kapasitet 42 000

Aston Villa, som nylig ansatte den gamle Liverpool legenden Steven Gerrard som ny manager, spiller sine hjemmekamper på Villa Park i Englands nest største by, Birmingham.

Stamford Bridge – kapasitet 41 000

På Londons fasjonable vestkant finner du Stamford Bridge, som er hjemmebanen til Chelsea. I skrivende stund er det Chelsea som topper Premier League. Chelsea har alltid vært vanskelige å slå når de spiller på Stamford Bridge.

Goodison Park – kapasitet 40 000

Bare et steinkast fra Anfield i Liverpool ligger byrival Everton sin hjemmebane Goodison Park. Dette har vært hjemmet til den blåkledde delen av Liverpool i alle år. Selv om Everton stort sett havner på øvre halvdel av tabellen i Premier League, her de lang vei opp til byrivalen Liverpool.

Elland Road – kapasitet 39 000

Leeds spiller sine hjemmekamper på Elland Road, og det har de alltid gjort. Dette er en gammel stadion som har gledet innbyggerne i arbeiderbyen Leeds i mange år. Nå er de endelig oppe i Premier League igjen, etter mange år i de lavere divisjoner.

London Stadium – kapasitet 35 000

Vi tar også med London Stadium, som ble bygget til OL i London i 2012. I dag er det Londonklubben West Ham som spiller sine hjemmekamper på denne banen. Tidligere spilte de hjemme på Upton Park.

Flere kjente fotballstadioner

I tillegg til de ovennevnte fotballstadioner, er det mange andre kjente baner i England. Vi kan for eksempel nevne Hillsborough i Sheffield, som kanskje er mest kjent for tragedien i 1989, som kostet flere menneskeliv. Hillsborough er hjemmebanen til Sheffield Wednesday og har en kapasitet på 39 000. Det finnes også en stadion til i Sheffield som tar over 30 000 tilskuere, og det er Bramall Lane, hvor Sheffield United spiller sine hjemmekamper.

Den største stadion i Championship, som er navnet på divisjonen under Premier League, er Sunderland sin hjemmebane Stadium of Light, som har en tilskuerkapasitet på 50 000.

Av mindre fotballstadioner med velkjente navn for mange nordmann kan vi nevne Craven Cottage, hvor Fulham spiller, Selhurst Park, hvor Crystal Palace spiller, og Carrow Road, som er hjemmebanen til Norwich. Alle disse tre er på størrelse med Ullevål stadion her hjemme.

I London finner du også Queens Park Rangers sin stadion Loftus Road og Watford sin hjemmebane Vicarage Road, som begge har en tilskuerkapasitet på 20 000.

Nå bør du ha et godt grunnlag for å kunne svare på flere av spørsmålene om fotballstadioner i England på neste quiz. Vi ønsker deg all mulig hell og lykke, enten du spiller casino eller deltar på quiz.