Hukommelse og Quiz

Når man bruker fritiden sin på quizoppgaver, enten det er i en konkurranse mot andre, eller om man bare koser seg med spørsmål og svar helt for seg selv på en av Internett sine mange sider for akkurat dette, så er hovedpoenget å svare riktig på flest mulig av spørsmålene. Ganske enkelt å få sine svar til å bli mest mulig like fasiten sine svar.

Spesielt er vel dette viktig i konkurranse med andre, det er jo der man kan høste mest heder og ære. I selskap bare med seg selv og en hyggelig og morsom quiz, gjør det nok godt for både selvtilliten og mestringsfølelsen å ha flest mulige riktige svar, men det viktigste er vel da kanskje all den nye lærdommen man får inn selv om mange av svarene skulle bli feil. For det er jo akkurat dette quiz dreier seg om. Øke sin kunnskap, og kunne bruke den når det gjelder i konkurranser og quizturneringer.

Men, og det er et stort men. For å kunne nyttiggjøre deg denne type kunnskap så er du helt avhengig av å huske den. Du kan lese og pugge leksikon og alle verdens sider på Internett. Klarer du ikke å huske informasjonen klarer du heller ikke å nyttiggjøre den. Og for å huske, kreves det at hukommelsen din er best mulig.

Hva er egentlig hukommelse?

Vel hukommelse er et vidt begrep som kan beskrives med mange medisinske fremmedord, men enkelt sagt så er det vel vår evne til å lære nye ting, og bruke denne lærdommen ut i fra tidligere tilegnet kunnskap og erfaringer.  Som et eksempel på dette kan vi bruke flammen fra et stearinlys. Har du stukket fingeren borti og brent deg, så gjør du ikke det igjen. Du husker nemlig hvor lite lurt og hvor vondt det gjorde fra forrige gang du prøvde.

Så det er ikke så vanskelig å skjønne at hukommelse er helt essensielt viktig for oss. Faktisk så viktig at uten denne hadde vi ikke en gang vært klar over vår egen identitet.

Men i dagligtalen tenker vi vel mest på hukommelse som det å huske. Et slags lager eller arkiv hvor vi lagrer den informasjonen vi erverver oss. Og som vi tar frem igjen når vi trenger den igjen.

Se også: Oversikt over alle quiz

Hukommelse og quiz

Det finnes flere former for hukommelse, men den som nok er den vi bruker mest når det kommer til for eksempel løsning av quizoppgaver, eller andre typer oppgaver som er typisk knyttet til faktainformasjon, er vel det som kalles semantisk minne.  Semantisk minne er det vi bruker når vi skal huske det vi lærte på skolen. eller når vi studerer noe på egenhånd. Hvor lang er Glomma, hva heter verdens høyete fjell, hvor mange land finnes det i verden eller når sto slaget på Stiklestad er typiske eksempler på når vi bruker semantisk minne.

Så dersom du skal bli en mester i quiz så er det viktig at dette minnet virker best mulig. Og det er fullt mulig å trene opp sin hukommelse. Det finnes mange gode, og sikkert mindre gode, råd på internett uten at vi skal gå alt for mye inn på dem her. Anbefaler deg allikevel å ta en runde på nettet og se hva du kan finne om temaet.

Dersom du føler at hukommelsen din ikke er helt så god som du synes den burde være enda, men du allikevel ønsker å prøve deg i quizkonkurranser, så ikke fortvil. Bruker du tid på å pugge faktainformasjon så vil du fort oppdage at hukommelsen din øker. Og quizkonkurranser finnes i alle varianter, også med lette spørsmål og svar.

Et lite tips til den som akkurat har startet kan være at det vel ikke tvil om at derom det er et fagfelt du brenner for, så er akkurat dette feltet mye enklere for deg å lære deg, og ikke minst huske i fra, enn dersom du ikke har noe interesse for temaet. Og dermed burde sjansene dine til å hevde deg i et quizmesterskap heve seg betraktelig dersom spørsmålene dreier seg om ditt interessefelt.

Med andre ord, er du levende opptatt av sport, så sats mer på deltagelse i spotsquiz. Har du stor interesse for elver og land sats på geografiquiz. Prøv en av våre geografiquiz her.

Prøv også denne quizen: Lett blanding 3 – Quiz spørsmål og svar