Stadig flere nordmenn går i Luksusfellen

Dette må du vite om kreditt og gjeld

Stadig flere nordmenn går i Luksusfellen og havner i inkassoproblemer. Mange av problemene, skyldes ikke manglende vilje til å betale, og ei heller manglende evne til å betale. På tross av oljebremsen, går fortsatt A/S Norge så det suser i flere sektorer. For mange er det nemlig utelukkende kunnskapen det skorter på. Les deg opp, og test deg selv i vår privatøkonomiske quiz!

Du kan angre på alt, utenom boliglån

Det er lett å la seg rive med av flinke selgere, og fiffige nettsider. Tilbudet om å lånefinansiere Mallorca-turen virker så forlokkende når du klikker deg rundt på internettveven, og før du vet ordet av det har du søkt om 50 000 kroner ekstra til feriebudsjettet, og noen minutter senere er lånet godkjent og utbetalt. Er løpet kjørt da? Må du betale renter og gebyrer i en halv evighet?

Nei, du kan angre på alle lån og kreditter. Du har nemlig lik rett til angrerett for kredittavtaler (både kredittkort, forbrukslån og annen finansiering uten sikkerhet), som du har for når du handler varer på nett. Angrerett for kredittavtaler reguleres av angrerettsloven kapittel 3. Det er imidlertid ett unntak; boliglån.

Effektiv versus nominell rente

Effektiv og nominell rente er en av de største utfordringene i privatøkonomien til folk flest; for hva er egentlig forskjellen på effektiv og nominell rente? Svare er enklere enn man skulle tro. Det er nemlig ikke så veldig vanskelig – navnene forvirrerer mer enn definisjonen. Effektiv rente er den faktiske renten du betaler, og nominell rente er «rentefoten».

Et eksempel: Ola låner Kari 100 kroner. De avtaler at Kari skal betale et etableringsgebyr på 10 kroner + 10% renter hver påbegynte uke. Kari betaler Ola tilbake etter 1 uke, og betaler dermed 10 kroner i renter. Her er rentefoten 10% – det er renten som er avtalt, og fordi rentefot = nominell rente, så er den nominelle renten altså 10%. Den effektive renten er imidlertid ikke 10%.

For å finne den effektive renten, må vi først legge sammen de totale kostnadene med lånet. Først er det de 10 kronene Kari betalte i etableringsgebyr. Så er det de 10 kronene hun betalte i rentekostnader. Totalt er det 20 kroner. 20 kroner, utgjør 20% av 100 kroner. Den effektive renten er altså 20%.

Boliglån er ikke bare boliglån; topplån og bunnlån

En annen ting mange roter med, er låneprioritet. Prioritetsreglene følger av dekningsloven. I praksis er det ganske enkelt for forbrukere å forholde seg til dette. Det er nemlig kun to standardiserte produkt som er av relevans når det kommer til boliglån. Det ene er topplån, og det andre er bunnlån. Både topplån og bunnlån er boliglån, men bunnlån har høyere prioritet enn topplån. Høyere prioritet, gir økt sikkerhet for banken, og dermed lavere rente for deg.

Så enkelt er det altså. Ta testen og få brynt deg på enda flere spennende spørsmål om privatøkonomi.

Prøv denne quizen: Lett blanding 3 – Quiz spørsmål og svar